En höstig äppelkaka med ett knäckigt lager av smuldeg på toppen. Denna kaka kommer få ditt hem att dofta kanel och äpplen och få till en riktigt höstig känsla i hemmet.
En höstig äppelkaka med ett knäckigt lager av smuldeg på toppen. Denna kaka kommer få ditt hem att dofta kanel och äpplen och få till en riktigt höstig känsla i hemmet.
Botten:
125g smör
2 ägg
2 msk standardmjölk
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
Fyllning:
1-2 stora äpplen
1 msk brunt farinsocker
1 tsk malen kanel
Smuldeg:
100g rumsvarmt smör
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm malen kanel
1 krm kardemumma
Topping:
Ljus Sirap
Smält smöret på låg värme och låt svalna
Vispa ihop smör och socker pösigt
Tillsätt ett ägg i taget samt mjölken och fortsätt vispa
Blanda ihop resterande torra ingredienser i en skål och vänd sedan ner i smeten tills du har en jämn smet
Täck botten på en springform med bakplåtspapper och häll sedan ner smeten (min form är ca 20cm)
Skiva äpplena och blanda sedan ihop tillsammans med farinsocker och kanel i en skål
Lägg på ett lager med alla äppelskivor på smeten i formen
Blanda ihop samtliga ingredienser till smuldegen i en skål genom att klämma ihop med handen eller använda en elvisp
Smula sedan ner smuldegen i formen på äpplena
Ringla på lite ljus sirap på toppen
Grädda äppelkakan i mitten av ugnen på 175 grader i 30-35 minuter
Servera medan den forfarande är lite varm med vaniljsås eller vaniljglass
Dela det här receptet