Äppelkaka med smulpaj

En höstig äppelkaka med ett knäckigt lager av smuldeg på toppen. Denna kaka kommer få ditt hem att dofta kanel och äpplen och få till en riktigt höstig känsla i hemmet.

Ingredienser

Botten:

125g smör

2 ägg

2 msk standardmjölk

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk kardemumma

Fyllning:

1-2 stora äpplen

1 msk brunt farinsocker

1 tsk malen kanel

 

Smuldeg:

100g rumsvarmt smör

2 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm malen kanel

1 krm kardemumma

 

Topping:

Ljus Sirap

Gör såhär:

Smält smöret på låg värme och låt svalna

Vispa ihop smör och socker pösigt

Tillsätt ett ägg i taget samt mjölken och fortsätt vispa

Blanda ihop resterande torra ingredienser i en skål och vänd sedan ner i smeten tills du har en jämn smet

Täck botten på en springform med bakplåtspapper och häll sedan ner smeten (min form är ca 20cm) 

Skiva äpplena och blanda sedan ihop tillsammans med farinsocker och kanel i en skål

Lägg på ett lager med alla äppelskivor på smeten i formen

Blanda ihop samtliga ingredienser till smuldegen i en skål genom att klämma ihop med handen eller använda en elvisp

Smula sedan ner smuldegen i formen på äpplena

Ringla på lite ljus sirap på toppen

Grädda äppelkakan i mitten av ugnen på 175 grader i 30-35 minuter

Servera medan den forfarande är lite varm med vaniljsås eller vaniljglass

Dela det här receptet

Email

Se fler recept