Äppelpaj med inbakad Vaniljkräm

Processed with VSCO with al5 preset

Ingredienser

Pajdeg:
250g smör
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl strösocker

Vaniljkräm:
4 dl mjölk
4 äggulor
2 msk majsstärkelse
3 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Fyllning:
1 stort äpple (Royal Gala)
1 tsk kanel
1 msk strösocker

Topping:
Ljus sirap

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare
Tryck sedan ut lite mer än hälften av degen i botten på din form och ca 2 cm upp på kanten
Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter

Vaniljkräm:
Blanda ihop alla ingredienser förutom vaniljsockret i en kastrull och värm upp på låg värme under konstant omrörning tills krämen börjar tjockna (det tar sin lilla tid så ha tålamod)
När vaniljkrämen känns tjock i konsistensen och inte längre är rinnig så tar du bord kastrullen från värmen och tillsätter vaniljsockret
Låt svalna lite innan du häller ner vaniljkrämen i formen

Skär upp äpplet i tunna skivor och täck botten av formen med ett lager och strö på lite kanel och socker
Häll sedan ner vaniljkrämen och toppa med ännu ett lager av äpple och kanel och socker

Smula slutligen över resten av pajdegen på toppen

Ringla på lite ljus sirap och grädda pajen mitt i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg

Låt svalna och servera ljummen eller låt stå till dagen efter i kylen och svalna helt
Jag tycker att den blir godast när den fått stå i kylen ett tag innan servering

Dela det här receptet

Email

Se fler recept