Blåbärsbullar med frosting

Underbart goda bullar i långpanna med vanilj och blåbärsfyllning som toppas med en len mascarponekräm.

Ingredienser

30 g jäst

2 dl mjölk, rumsvarm

7 dl vetemjöl

1 ägg

1/2 tsk salt

100g rumsvarmt smör

1/2 dl brunt farinsocker

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

 

Vaniljfyllning:

100g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

 

Blåbärssylt:

2 dl frysta blåbär

2 dl skyltsocker

 

Mascarponekräm:

250g mascarponeost

1 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

Ägg till pensling

1 Digestivekex till topping

Gör såhär:

Blåbärssylt:

Koka upp blåbär och syltsocker i ca 5 minuter på medelvärme

Ställ sedan in i kylen för att svalna medan du gör degen

 

Vaniljfyllning:

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan

 

Deg:

Smula ner jästen i bunken och häll över mjölken

Blanda tills jästen löst upp sig

Tillsätt sedan alla ingredienser förutom smöret och arbeta ihop degen

Tillsätt sedan lite smör i taget och fortsätt arbeta degen tills allt är i

Kör degen i ca 10-15 minuter i degblandaren tills degen känns elastisk

Låt degen vila på ett mjölat bakbord i ca 20 minuter

Kavla ut degen till en rektangel och bre först på vaniljfyllningen och sedan blåbärssylten

Rulla försiktigt ihop på kortsidan till en rulle

Dela sedan upp degen i ca 15 lika stora bullar

Täck botten på en form med bakplåtspapper och placera sedan bullarna bredvid varandra i formen

Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 2 timmar

Pensla bullarna med ägg och grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader i 25 minuter

Låt svalna helt innan du toppar med mascarponekräm och kexsmulor

 

Mascarponekräm:

Vispa ihop mascarpone, grädde, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en fluffig och fast kräm

Dela det här receptet

Email

Se fler recept