Blåbärspaj med inbakad vaniljkräm

Ingredienser

  1. Pajdeg:
    250g smör
    4 dl vetemjöl
    2 dl havregryn
    1 msk vaniljsocker
    1 krm salt
    1,5 dl strösocker

    Vaniljkräm:
    4 dl mjölk
    4 äggulor
    2 msk majsstärkelse
    3 msk strösocker
    2 msk vaniljsocker

    Fyllning:
    3 dl frysta blåbär
    1 tsk potatismjöl
    1 msk strösocker

    Topping:
    Ljus sirap

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare
Tryck sedan ut lite mer än hälften av degen i botten på din form och ca 2 cm upp på kanten
Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter

Vaniljkräm:
Blanda ihop alla ingredienser förutom vaniljsockret i en kastrull och värm upp på låg värme under konstant omrörning tills krämen börjar tjockna (det tar sin lilla tid så ha tålamod)
När vaniljkrämen känns tjock i konsistensen och inte längre är rinnig så tar du bord kastrullen från värmen och tillsätter vaniljsockret
Låt svalna lite innan du häller ner vaniljkrämen i formen

Blanda ihop blåbär, socker och potatismjöl i en skål
Häll sedan ner blandningen i formen över vaniljkrämen

Smula slutligen över resten av pajdegen på toppen

Ringla på lite ljus sirap och grädda pajen mitt i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg

Låt svalna och servera ljummen eller låt stå till dagen efter i kylen och svalna helt
Jag tycker att den blir godast när den fått stå i kylen ett tag innan servering

Dela det här receptet

Email

Se fler recept