Blåbärspaj Muffins med Vaniljkräm

Stora blåbärsmuffins med inbakad vaniljkräm och smulpaj på toppen. De här blir väldigt saftiga och smakar som en blåbärspaj.

Ingredienser

1 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 dl naturell yoghurt

1 dl rapsolja

1 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Saften från 1/2 citron

150g färska eller frysta blåbär

2 tsk vetemjöl (om du använder frysta blåbär)

 

Topping:

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

3/4 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50g smör

 

Vaniljkräm:

2 dl mjölk

2 äggulor

1 dl strösocker

1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)

2 msk majsstärkelse

15g smör, rumsvarmt

Gör såhär:

Börja med vaniljkrämen då den ska frysas in en stund

Om du använde vaniljstång så delar du den på mitten och gröper ur den

(Om du använder vaniljsocker så tillsätter du det i slutet)

Blanda ihop samtliga ingredienser förutom vaniljsocker och smöret i en kastrull

Värm upp under omrörning tills vaniljkrämen har tjocknat

Den får gärna ha en ganska tjock konsistens  och inte så rinnig

Tillsätt sedan vaniljsockret och smöret och blanda ner

Om du använt vaniljstång så tar du upp den och slänger

Låt vaniljkrämen svalna innan du häller ner den i en spritspåse och spritsar lika stora klickar på ett bakplåtspapper

Frys in i ca 1 timme

Blanda ihop ägg, mjölk, yoghurt, olja, citronsaft och strösocker i en bunke

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt separat och blanda sedan ner med de våta ingredienserna

Blanda tillsist ner blåbären (om du använder frysta så blandar du först ihop dem med vetemjöl i en skål)

Topping:

Nyp ihop samtliga ingredienser i en skål tills du får en smuldeg

Häll ner muffinsmet i 8 stora muffinsformar

Tryck ner 1-2 klickar vaniljkräm i varje beroende på hur mycket fyllning du vill ha

(Om fyllningen blir över så kan du förvara den i frysen till andra bakverk)

Toppa sedan alla muffins med smuldegen

Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter på 180grader

Låt svalna innan servering

Förvara muffinsen i en lufttät burk i rumstemperatur i upp till 3 dagar

Det går även bra att frysa in dem.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept