Stora blåbärsmuffins med inbakad vaniljkräm och smulpaj på toppen. De här blir väldigt saftiga och smakar som en blåbärspaj.
Stora blåbärsmuffins med inbakad vaniljkräm och smulpaj på toppen. De här blir väldigt saftiga och smakar som en blåbärspaj.
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl naturell yoghurt
1 dl rapsolja
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Saften från 1/2 citron
150g färska eller frysta blåbär
2 tsk vetemjöl (om du använder frysta blåbär)
Topping:
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 msk majsstärkelse
15g smör, rumsvarmt
Börja med vaniljkrämen då den ska frysas in en stund
Om du använde vaniljstång så delar du den på mitten och gröper ur den
(Om du använder vaniljsocker så tillsätter du det i slutet)
Blanda ihop samtliga ingredienser förutom vaniljsocker och smöret i en kastrull
Värm upp under omrörning tills vaniljkrämen har tjocknat
Den får gärna ha en ganska tjock konsistens och inte så rinnig
Tillsätt sedan vaniljsockret och smöret och blanda ner
Om du använt vaniljstång så tar du upp den och slänger
Låt vaniljkrämen svalna innan du häller ner den i en spritspåse och spritsar lika stora klickar på ett bakplåtspapper
Frys in i ca 1 timme
Blanda ihop ägg, mjölk, yoghurt, olja, citronsaft och strösocker i en bunke
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt separat och blanda sedan ner med de våta ingredienserna
Blanda tillsist ner blåbären (om du använder frysta så blandar du först ihop dem med vetemjöl i en skål)
Topping:
Nyp ihop samtliga ingredienser i en skål tills du får en smuldeg
Häll ner muffinsmet i 8 stora muffinsformar
Tryck ner 1-2 klickar vaniljkräm i varje beroende på hur mycket fyllning du vill ha
(Om fyllningen blir över så kan du förvara den i frysen till andra bakverk)
Toppa sedan alla muffins med smuldegen
Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter på 180grader
Låt svalna innan servering
Förvara muffinsen i en lufttät burk i rumstemperatur i upp till 3 dagar
Det går även bra att frysa in dem.
Dela det här receptet