Bouef Bourgogne

Bouef Bourgogne även kallad burgundisk köttgryta är en fransk klassiker som kommer från regionen Bourgogne. Den här mustiga köttgrytan blir godast ju längre den får koka. Så se till att ha gott om tid när du tillagar denna! Servera med en luftig potatismos eller ät som den är.

Ingredienser

600g högrev

10 gula smålökar

6 schalottenlökar

6 vitlöksklyftor

400g små champinjoner

6 morötter

3 msk tomatpuré

2 msk vetemjöl

6 dl rödvin (gärna fruktigt)

2 buljongtärningar (kött eller oxbuljong)

3 dl vatten

1/2 dl kalvfond

6 lagerblad

1 msk torkad timjan

Färsk timjan

Salt

Svartpeppar

Kalkonbacon (kan uteslutas eller ersättas med vanlig bacon eller sidfläsk)

 

Potatismos:

1 kg potatis

2 dl mjölk

1 dl grädde

2 vitlöksklyftor

25g smör

Citronskal

Vitpeppar

Salt

Gör såhär:

Skär köttet och sidfläsket i kuber.

Ha ner en klick smör i grytan och bryn smöret på hög värme tills det får ordentligt med färg runtom

Tag ur köttet och lägg på en tallrik för att vila

Hacka morötter och schalottenlök i stora bitar och skala vitlöken

Häll sedan ner vitlök, morötter och vitlöksklyftor i samma gryta och tillsätt tomatpurén

Stek snabbt på hög värme och sänk sedan till medelvärme och häll ner köttet

Strö på vetemjölet och fortsätt stek lite snabbt

Häll sedan ner vin, vatten, buljongtärningar, lagerblad, kalvfond, torkad och färsk timjan, salt och peppar.

Sänk till låg värme och låt koka under lock i ca 3-4 timmar (ju längre desto bättre)

Fräs bacontärningarna, champinjonerna och smålökarna i en stekpanna på hög värme u nätta minuter och tillsätt i grytan när det är ca 45 minuter kvar av koktiden.

 

Potatismos:

Skala och koka potatisen tills den mjuknat

Häll av vattnet och låt stå medan du förbereder mjölken

Smält smöret i en stekpanna och riv ner vitlöksklyftorna och stek i någon minut

När vitlöken börjar få färg tillsätter du mjölken och grädden

Värm upp på medelvärme och blanda ihop

Häll sedan mjölblandningen över potatisen och krydda med salt, vitpeppar och citronskalet

Vispa ihop med elvisp till en luftig potatismos

Dela det här receptet

Email

Se fler recept