Brytbröd med ost & vitlök

Ett fluffigt och mjukt vitlöksbröd fyllt med ost. Det här brytbrödet kommer jag servera på alla mina middagsbjudningar och grillmiddagar i sommar. Ett lite lyxigare bröd att servera till dina gäster som jag kan garantera kommer uppskattas av de allra flesta. Det passar även utmärkt att servera till soppor eller grytor.

Ingredienser

25g färsk jäst

3 dl mjölk

1 msk strösocker

6-8 dl mjöl

1 tsk salt

1 ägg till pensling

 

Fyllning:

Riven Mozarella

 

Topping:

25g smör

1 vitlöksklyfta

Hackad persilja

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och häll över hälften av mjölken. Blanda tills jästen löst upp sig helt.
  2. Häll ner resterande mjölk, strösocker, hälften av mjölet och saltet och kör i din köks assistent några minuter.
  3. Tillsätt lite i taget av resterande mjöl tills du har en smidig deg som går att arbeta med. Degen får gärna vara lite kladdig men måste ändå gå att kavla ut och arbeta med.
  4. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp degen i lika stora delar. Mät upp i din form och bestäm hur många bitar innan du skär upp degen.
  6. Kavla ut varje bit litegrann och fyll mitten av varje bit med riven mozarella. Tryck ihop kanterna mot mitten och rulla ihop till en boll.
  7. Lägg alla bitar i formen och täck med bakduk för att jäsa i ytterligare 45 minuter.
  8. Pensla brödet med ett lätt uppvispat ägg.
  9. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme.
  10. Grädda brödet mitt i ugnen i 12-15 minuter tills det har fått en gyllenbrun yta.

Vitlökssmör:

  1. Smält smöret och blanda ner en pressad vitlöksklyfta och persilja.
  2. Pensla brödet med vitlökssmöret efter gräddning.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish