Chili Con Carne Gratäng

Chili Con Carne är en mustig och het gryta från det mexikanska köket som oftast innehåller köttfärs, bönor, chili, paprika och tomat. Jag gör denna rätt till vardags rätt ofta här hemma då den är otroligt god som både nylagad eller dagen efter i matlåda. Denna gång valde jag att experimentera lite och slängde ihop till en gratäng istället och det blev en succé här hemma!

Processed with VSCO with al5 preset

Ingredienser

500g nötfärs

1 gullök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 burk vita bönor i tomatsås

1 msk tomatpuré

4-5 champinjoner

400g krossade tomater

1 burk majs

1 dl jalapeños (inlagda)

1 köttbuljong

400g kidneybönor

2 rutor mörk choklad 70-80% (kan uteslutas)

1 tsk Curry

1 msk Paprikapulver

Chiliflakes

Salt

Peppar

 

Topping:

Riven mozzarella eller gratängost

Gör såhär:

  1. Hacka lök och vitlök fint och paprika och champinjoner i medelstora kuber.
  2. Stek vitlök och gullök i någon minut och tillsätt tomatpurén.
  3. Häll ner köttfärsen och stek i några minuter till.
  4. Tillsätt paprika och champinjoner och fortsätt stek tills vätskan från  champinjonerna försvunnit.
  5. Tillsätt kryddor, krossade tomater och sist chokladen.
  6. Låt puttra i några minuter innan du tillsätter buljong, bönor, jalapeños och majs.
  7. Låt puttra under lock i ca 15 minuter på medelvärme.
  8. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme.
  9. Häll allting i en ugnsform och toppa med ett lager riven mozzarella.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter tills gratängen fått en gyllenbrun yta.
  11. Servera med en klick crème fraîche eller naturell yoghurt.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish