Cipriani Vanilla Cake

På min 30- årsdag bestämde jag mig för att baka en riktigt god tårta till mig själv. Jag älskar att försöka återskapa bakverk jag äter utomlands eller på olika restauranger och caféer hemma. Denna vaniljdrömmen täckt med italiensk maräng har jag ätit många gånger på restaurangen Cipriani. De är kända för just denna vaniljtårtan världen över! Den består av tunna tårtbottnar och tjocka lager av en len vaniljkräm.

Ingredienser

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

 

Vaniljkräm:

3 dl mjölk

1 dl strösocker

1 stor vaniljstång

6 äggulor

1/2 dl majsstärkelse

50g smör, rumsvarmt

250g mascarpone (används senare)

 

Italiensk maräng:

2 dl strösocker

3/4 dl vatten

3  äggvitor

Gör såhär:

Tårtbotten:
1. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt, i ca 15 minuter.
2. Sikta ner resterande ingredienser i 3 omgångar och vänd ner i smeten, bara precis tills allting gått ihop.
3. Täck botten på en rund springform med bakplåtspapper och häll ner smeten

(Min är ca 20cm).
4. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 25 minuter.
5. Ta ut och låt svalna upp och ner.

Låt svalna helt innan du delar upp i fyra lika stora delar.

Vaniljkräm:

  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull.
  2. Häll ner både innehållet och vaniljstången tillsammans med mjölken i en kastrull och koka upp.
  3. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker i en skål.
  4. Ta upp vaniljstången ur kastrullen och släng.
  5. Häll ner mjölken i skålen med äggulor under omrörning.
  6. Häll sedan tillbaka allting i kastrullen och koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat.
  7. Tag bort vaniljkrämen från värmen och blanda ner smöret tills allting har smält.
  8. Häll över vaniljkrämen i en burk med lock eller en skål täckt med plastfolie för att svalna.
  9. När vaniljkrämen stått i kylen minst en timme och svalnat helt så vispar du ihop den med mascarponen.

Italiensk maräng:

  1. Blanda socker och vatten i en liten kastrull och koka upp till 121°C.
  2. Vispa under tiden äggvitan till ett vitt skum, gärna i en köksmaskin.
  3. När sockerlagen når 121°C häller du ner i äggvitan i en tunn stråle under fortsatt vispning.
  4. Vispa ca 5–10 minuter tills marängen är fast och har svalnat.

Montering av tårta:

  1. Montera tårtan i samma form som du gräddade tårtbotten i för att få den så jämn som möjligt.
  2. Börja med 1 lager av tårtbotten och sedan 1 lager av vaniljkrämen.
  3. Repetera tills du har 3 lager av vaniljkrämen och avsluta med tårtbotten på toppen.
  4. Frys in tårtan i ca 1-2 timmar innan du täcker med marängen och bränner av med gasbrännare på ytan.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish