En mjuk och saftig citron och blåbärskaka med cheesecakefyllning som toppas med smuldeg för en knäckig yta.
En mjuk och saftig citron och blåbärskaka med cheesecakefyllning som toppas med smuldeg för en knäckig yta.
200 gram rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 citron (saften)
Rivet skal från en citron
2 dl grädde + 2 msk citronsaft
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 dl färska blåbär
Cheesecakefyllning:
100g färskost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Smuldeg:
25 g kallt smör
0,5 dl havregryn
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker
Blanda grädde och citronsaft i en skål och låt stå
Vispa smör och socker vitt och fluffigt
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills du har en jämn smet
Tillsätt citronsaft och zest och blanda med slickepott
Blanda ner grädden i smeten
Häll sedan ner dem torra ingredienserna (lite i taget) och blanda ner i smeten
Häll sist ner blåbären och blanda in i smeten
Täck botten på en form med bakplåtspapper och häll ner smeten
Vispa ihop ingredienserna till cheesecakefyllningen och klicka ut på smeten i formen
Nyp ihop ingredienserna till smulet och strössla på kakan
Grädda kakan mitt i ugnen på 175grader i ca 50-55 minuter
Dela det här receptet