Citron & Vallmobullar

Citron & Vallmobullar fyllda med lemoncurd. Dessa bullar passar utmärkt att baka inför påskfirandet eller nu inför våren. Dessa bullar smakar verkligen vår och har både sötma från den ljuvliga vaniljfyllning men också en syrlig smak från lemoncurden.

Receptet ger ca 25-30 bullar beroende på storlek!

Ingredienser

Bulldeg:

50g röd jäst, färsk

5 dl mjölk

150g smör, rumsvarmt

1 ägg

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

2 msk vallmofrön

13-14 dl vetemjöl

1 ägg (+ lite salt och vatten ) till pensling

 

Fyllning:

200g smör, rumsvarmt

1 msk vaniljsocker

1 tsk majsstärkelse

1 dl strösocker

 

Lemoncurd:

3 äggulor

1 ägg

1 dl strösocker

2 stora citroner

75g kallt smör

Gör såhär:

Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över hälften av mjölken. Blanda tills jästen löst upp sig helt.
  2. Tillsätt resterande mjölk, ägg, strösocker, vaniljsocker, vallmofrön, smör och hälften av mjölet. Arbeta till en kladdig deg i din köksassistent.
  3. Tillsätt sedan saltet och lite i taget av mjölet och fortsätt arbeta degen tills den släpper från kanterna och känns elastisk.
  4. Kavla ett treslag, det vill säga att du kavlar ut degen till en väldigt avlång rektangel brer på fyllningen och viker den två gånger in mot mitten så att det bildas tre lager.
  5. Skär upp degen i lika stora remsor, tvinna dem och rulla ihop till en bulle.
  6. Lägg bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och täck varje plåt med en bakduk.
  7. Låt jäsa i 1,5-2 timmar.
  8. Börja med lemoncurden under tiden som bullarna jäser.
  9. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme
  10. Blanda ihop ägg, lite salt och vatten och pensla bullarna
  11. Tryck sedan försiktigt in ett hål i varje bulle och spritsa en klick lemoncurd i mitten på varje bulle.
  12. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9-11 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg.

Lemoncurd:

  1. Blanda ihop äggulor, ägg, strösocker, citronsaft och citronzest från en citron i en värmetålig skål.
  2. Värm upp under konstant omrörning över ett vattenbad. (Se till att vattnet inte kokar utan endast sjuder så du slipper få klumpar eller riskera att det blir äggröra istället.)
  3. När krämen tjocknat så tar du bort skålen från värmen och blandar ner det kalla smöret tills allting har smält.
  4. Häll över lemoncurden i en burk med lock och ställ in i kylen.

Tips för att bullarna ska hålla sig saftiga längre:

1. Pensla bullarna med sockerlag direkt när dem kommit ut ur ugnen.

2. Frys in de bullarna som inte ska ätas inom 1-2 dagar direkt.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish