Citronkladdkaka med Italiensk Maräng 

En syrlig och fräsch kladdkaka med citron & vallmofrön som toppas med en len italiensk maräng.

Ingredienser

200g smör

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 citron (saften och zest)

1/2 tsk salt

1/2 dl vallmofrön

3 dl vetemjöl

 

Maräng:

2 dl strösocker

1 dl vatten

2 äggvitor

2 msk strösocker

Gör såhär:

Smält smöret på låg värme i en kastrull och låt svalna några minuter

Blanda ihop, ägg, strösocker, vaniljsocker, citronsaft, citronzest, vallmofrön och salt i en bunke

Tillsätt smöret och sist vetemjölet och blanda ihop tills smeten går ihop

Häll ner smeten i en springform (min är 20cm) iklädd bakplåtspapper i botten

Grädda mitt i ugnen i 20 minuter på 175 grader

Låt svalna helt och ställ sedan in i kylen i minst 2 timmar

Maräng:

Koka upp 2 dl socker och 1 dl vatten i en kastrull tills sockerlagen når 124 grader

När sockerlagen kommit upp till 110 grader kan du börja vispa ihop äggvitor och 2 msk strösocker på låg hastighet

Häll sedan ner sockerlagen försiktigt och fortsätt vispa på låg hastighet i 1-2 minuter

Öka sedan till högsta hastigheten och vispa i ca 4-5 minuter

Sänk sedan hastigheten igen och vispa tills botten på bunken är helt kall och marängen känns fast

Ställ in i kylen om du inte ska använda den direkt eller toppa kakan med marängen och bränn av toppen med hjälp av en gasbrännare

Dela det här receptet

Email

Se fler recept