En syrlig och fräsch kladdkaka med citron & vallmofrön som toppas med en len italiensk maräng.
En syrlig och fräsch kladdkaka med citron & vallmofrön som toppas med en len italiensk maräng.
200g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron (saften och zest)
1/2 tsk salt
1/2 dl vallmofrön
3 dl vetemjöl
Maräng:
2 dl strösocker
1 dl vatten
2 äggvitor
2 msk strösocker
Smält smöret på låg värme i en kastrull och låt svalna några minuter
Blanda ihop, ägg, strösocker, vaniljsocker, citronsaft, citronzest, vallmofrön och salt i en bunke
Tillsätt smöret och sist vetemjölet och blanda ihop tills smeten går ihop
Häll ner smeten i en springform (min är 20cm) iklädd bakplåtspapper i botten
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter på 175 grader
Låt svalna helt och ställ sedan in i kylen i minst 2 timmar
Maräng:
Koka upp 2 dl socker och 1 dl vatten i en kastrull tills sockerlagen når 124 grader
När sockerlagen kommit upp till 110 grader kan du börja vispa ihop äggvitor och 2 msk strösocker på låg hastighet
Häll sedan ner sockerlagen försiktigt och fortsätt vispa på låg hastighet i 1-2 minuter
Öka sedan till högsta hastigheten och vispa i ca 4-5 minuter
Sänk sedan hastigheten igen och vispa tills botten på bunken är helt kall och marängen känns fast
Ställ in i kylen om du inte ska använda den direkt eller toppa kakan med marängen och bränn av toppen med hjälp av en gasbrännare
Dela det här receptet