Citronkyckling med grekiskt citron & vitlöksris

Kycklinglår eller kycklingklubbor som marineras i en magisk citron & vitlöksås och serveras med kryddigt citron och vitlöksris. Jag serverar detta med en syrlig sallad och tzatziki.

En smakrik vardagsrätt som piggar upp vilken trist dag som helst!

Ingredienser

8 kycklinglår eller kycklingklubbor

2 dl olivolja

2 citroner

5 vitlöksklyftor

1 msk oregano

1 tsk timjan

1 msk dijonsenap

1 tsk svartpeppar

2 tsk salt

1 msk honung

1 tsk summak

1 tsk chili flakes

Färsk persilja

 

Grekiskt citron & vitlöksris:

5 dl basmatiris

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 citron

3 dl kycklingbuljong eller 2 tärningar

7 dl vatten eller 10 dl om du använder biljongtörningar

1 dl färsk persilja (finhackad)

1 tsk svartpeppar

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt

 

Tzatziki:

6 dl grekisk yoghurt (10%)

1/2 gurka

2-3 vitlöksklyftor

Salt

Peppar

Gör såhär:

  1. Blanda ihop olivolja, citronsaft, presssd vitlök, oregano, timjan, dijon, svartpeppar, salt och honung i en skål.
  2. Lägg kycklingen i en djup skål eller fryspåse och häll över marinaden.
  3. Massera in ordentligt och låt stå i kylen i minst en timme. Gärna längre om du har tid.
  4. Lägg aluminiumfolie i botten på en ugnsform och lägg kycklingen på och häll över all marinad.
  5. Tillaga i ugnen på 175 grader i 30 minuter
  6. Jag brukar ändra till grill funktionen sista 5-7 minuterna för att få till en krispig yta och mer färg på kycklingen.

Citron & vitlöksris:

  1. Skölj riset noga (ca 4-5 gånger).
  2. Hetta upp en kastrull med olivolja och stek finhackad vitlök i några minuter.
  3. Tillsätt riset och stek några minuter till.
  4. Tillsätt buljongen nu och samtliga kryddor förutom persiljan. Om du använder tärningar så löser du upp de i 3 dl hett vatten först innan du häller ner de.
  5. Tillsätt sedan vattnet och sänk till låg värme och låt riset tillagas långsamt under lock.
  6. När allt vatten försvunnit så är det klart. Tillsätt då pressad citron och finhackad persilja och blanda ihop. Det blir även gott att blanda ner lite sås från plåten som kycklingen tillagats i.

Tzatziki:

  1. Finriv gurkan och pressa ur saften med händerna.
  2. Häll på lite salt och låt vila i ca 10 minuter och pressa sedan ut den sista saften.
  3. Blanda ihop gurka, yoghurt, pressad vitlök och smaka av med salt och peppar efter smak.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept