Creme brulée cheesecake med jordgubbsås

Mini creme brulée cheesecakes som jag serverade på nyårsafton förra året. Jag gör de i en muffinsform för att kunna ha de på tallrik sen och dekorera snyggt. Det går även bra att göra de direkt i Creme brulée formar som man även serverar i vilket är ett lättare alternativ.
Till servering gör jag en jordgubbsås men det går även bra att tex göra hallonsås istället eller liknande.

Ingredienser

400g färskost

1 dl strösocker

6 äggulor

2,5 dl vispgrädde

1 tsk vanilpasta eller vaniljsocker

 

Jordgubbsås:

250g färska eller frysta jordgubbar

1 lime (juicen)

1/2 dl strösocker

 

Toppings:

Socker (som bränns av)

Jordgubssås

Krossade digestivekex

Frystorkade eller färska bär

Gör såhär:

  1. Ställ fram alla ingredienser till smeten så dem är rumsvarma innan du börjar vispa ihop.
  2. Sätt ugnen på 150 grader över och undervärme.
  3. Vispa ihop färskost, vanilj och socker till en jämn smet.
  4. Tillsätt grädden och vispa ihop.
  5. Tillsätt en äggula i taget och vispa.
  6. Fördela smeten i cremebrulee formar och ställ på en ugnsplåt.
  7. Fyll upp vatten i ungsplåten så det täcker hälften av formarna.
  8. Grädda mitt i ugnen på 150 grader över och undervärme i ca 40-45 minuter eller tills de är fasta i konsistensen.
  9. Låt de svalna i minst 4 timmar i kylskåp eller över natten innan du bränner av med socker och har på toppings.

Jordgubbsås:

  1. Koka förisktigt upp jordgubbar, socker och limejuice i en kastrull.
  2. Mixa sedan allting i en mixer till en slät jordgubbsås.
  3. Ställ åt sidan för att svalna eller förvara i kylskåp tills precis innan servering.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept