Créme Brulée Cookies

Cookies fyllda med vaniljkräm och toppade med ett lager socker som bränns av. Precis som en créme brulée fast i cookieform. Jag hade även saffran i mina för att tjuvstarta julbaket men det går att utesluta. Det här receptet ger 10 stora kakor.

Ingredienser

150g smör

1 pkt saffran

1 dl strösocker

1,5 dl brunt farinsocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

 

Vaniljkräm:

2 äggulor

1 dl strösocker

2 msk majsstärkelse

2 dl mjölk

20 gram smör

2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Börja med vaniljkrämen

Koka upp mjölken i en kastrull

Blanda ihop strösocker, äggula och majsstärkelse i en skål

Blanda sedan ner mjölken och häll sedan tillbaka allting i kastrullen

Koka upp under omrörning tills krämen tjocknat

Blanda sist ner smör och vaniljsocker

Låt krämen svalna lite och frys sedan in i små formar eller klicka ut på ett bakplåtspapper 

Kakor:

Smält smöret och blanda ner saffran

Ställ åt sidan för att svalna lite

Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker och farinsocker krämigt

Häll ner smöret och vispa lite till

Blanda sedan ner vetemjöl, bikarbonat och salt

Ställ smeten i kylen i ca 30 minuter Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och fyll varje med en klick fryst vaniljkräm 

Rulla ihop så krämen hamnar i mitten och är täckt med smet hela vägen runt

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills dem fått en gyllenbrun färg

Låt svalna i ca 15 minuter innan du häller på socker och bränner av med en gasbrännare

Kakorna får en perfekt konsistens när dem fått stå ett tag och svalna helt innan man äter dem

Förvara kakorna i en lufttät burk i rumstemperatur

Dela det här receptet

Email

Se fler recept