Cookies fyllda med vaniljkräm och toppade med ett lager socker som bränns av. Precis som en créme brulée fast i cookieform. Jag hade även saffran i mina för att tjuvstarta julbaket men det går att utesluta. Det här receptet ger 10 stora kakor.
Cookies fyllda med vaniljkräm och toppade med ett lager socker som bränns av. Precis som en créme brulée fast i cookieform. Jag hade även saffran i mina för att tjuvstarta julbaket men det går att utesluta. Det här receptet ger 10 stora kakor.
150g smör
1 pkt saffran
1 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
Vaniljkräm:
2 äggulor
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
2 dl mjölk
20 gram smör
2 tsk vaniljsocker
Börja med vaniljkrämen
Koka upp mjölken i en kastrull
Blanda ihop strösocker, äggula och majsstärkelse i en skål
Blanda sedan ner mjölken och häll sedan tillbaka allting i kastrullen
Koka upp under omrörning tills krämen tjocknat
Blanda sist ner smör och vaniljsocker
Låt krämen svalna lite och frys sedan in i små formar eller klicka ut på ett bakplåtspapper
Kakor:
Smält smöret och blanda ner saffran
Ställ åt sidan för att svalna lite
Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker och farinsocker krämigt
Häll ner smöret och vispa lite till
Blanda sedan ner vetemjöl, bikarbonat och salt
Ställ smeten i kylen i ca 30 minuter Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och fyll varje med en klick fryst vaniljkräm
Rulla ihop så krämen hamnar i mitten och är täckt med smet hela vägen runt
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills dem fått en gyllenbrun färg
Låt svalna i ca 15 minuter innan du häller på socker och bränner av med en gasbrännare
Kakorna får en perfekt konsistens när dem fått stå ett tag och svalna helt innan man äter dem
Förvara kakorna i en lufttät burk i rumstemperatur
Dela det här receptet