”Crumbl” Blueberry Cheesecake Cookies

Jag har aldrig smakat Crumbl Cookies men sett dessa kakor överallt på mina sociala medier på senaste tiden. Fick bli att baka egna hemma tills man är tillbaka i USA igen och kan smaka på originalet. Kakorna jag gjorde är toppade med blåbärssylt och cheesecake.

Ingredienser

Kakdeg:

100g smör (rumstempererat)

3 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker

1 ägg

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 digestivekex

 

Blåbärssylt:

100g frysta blåbär

1/2 dl strösocker

1/2 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

2 msk citronsaft

 

Frosting:

200g färskost

1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk citronsaft

Gör såhär:

Börja med blåbärssylten så den hinner svalna

Koka upp blåbär, strösocker och citronsaft i en kastrull

Blanda sedan ut majsstärkelse och vatten i ett glas

Häll ner majsstärkelsen i kastrullen och fortsätt koka upp under omrörning tills det börjar tjockna

Häll sedan ner sylten i ett glas och låt stå och svalna

Krossa digestivekexen till ett fint smul

Vispa ihop smör, strösocker, farinsocker och ägg krämigt

Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och 3/4 av kexsmulorna och blanda ihop till en jämn smet

Ställ smeten i kylen ca 30 minuter

Under tiden kan du vispa ihop färskost, citron, florsocker och vaniljsocker krämigt

Ställ in i kylen

Dela upp smeten i lika stora bollar

Rulla varje kakboll i resterande kexsmulor

Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 9-10 minuter

Låt svalna helt innan du spritsar på frostingen och sedan häller på blåbärssylten

Om du inte äter alla kakor direkt så förvaras dem bäst i kyl

Utan frostingen kan man förvara dem i en lufttät burk i rumstemperatur

Frostingen och sylten kan stå i kylen

Dela det här receptet

Email

Se fler recept