Citronkladdkaka med Italiensk Maräng 

En syrlig och fräsch kladdkaka med citron & vallmofrön som toppas med en len italiensk maräng.

Ingredienser

200g smör

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 citron (saften och zest)

1/2 tsk salt

1/2 dl vallmofrön

3 dl vetemjöl

 

Maräng:

2 dl strösocker

1 dl vatten

2 äggvitor

2 msk strösocker

Gör såhär:

Smält smöret på låg värme i en kastrull och låt svalna några minuter

Blanda ihop, ägg, strösocker, vaniljsocker, citronsaft, citronzest, vallmofrön och salt i en bunke

Tillsätt smöret och sist vetemjölet och blanda ihop tills smeten går ihop

Häll ner smeten i en springform (min är 20cm) iklädd bakplåtspapper i botten

Grädda mitt i ugnen i 20 minuter på 175 grader

Låt svalna helt och ställ sedan in i kylen i minst 2 timmar

Maräng:

Koka upp 2 dl socker och 1 dl vatten i en kastrull tills sockerlagen når 124 grader

När sockerlagen kommit upp till 110 grader kan du börja vispa ihop äggvitor och 2 msk strösocker på låg hastighet

Häll sedan ner sockerlagen försiktigt och fortsätt vispa på låg hastighet i 1-2 minuter

Öka sedan till högsta hastigheten och vispa i ca 4-5 minuter

Sänk sedan hastigheten igen och vispa tills botten på bunken är helt kall och marängen känns fast

Ställ in i kylen om du inte ska använda den direkt eller toppa kakan med marängen och bränn av toppen med hjälp av en gasbrännare

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

en_GBEnglish