Donuts

Ingredienser

25g färsk jäst

2 1/2 dl mjölk

2 ägg

100g smör, rumstempererat

1 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

10 dl vetemjöl

1-1,5 l olja till fritering

 

Övrigt:

Kanel

Socker

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

4 äggulor

2 msk majsstärkelse

4 msk florsocker

Gör såhär:

  1. Börja med att smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken.
  2. Blanda tills jästen har löst upp sig.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och blanda i din matberedare tills du har en jämn deg.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
  5. Dela degen i små bitar eller ha ner degen i en sprits påse och klipp av munkarna i önskad storlek ner i oljan vid fritering.
  6. Fritera munkarna i 180 grader tills de får en gyllenbrun yta.
  7. Låt rinna av på hushållspapper och rulla därefter i kanel och socker.

Vaniljkräm:

  1. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Ha ner både frön och vaniljstången i en kastrull.
  2. Häll över resterande ingredienser och blanda ihop lite lätt innan du sätter igång värmen på spisen.
  3. Värm upp vaniljkrämen på låg värme under konstant omrörning tills du har en väldigt tjock vaniljkräm.
  4. Häll över vaniljkrämen i en skål och täck över med plastfolie. Låt svalna helt i kylen innan du fyller munkarna med vaniljkrämen.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

en_GBEnglish