Påsktårta

Ingredienser

Tårtbotten:
4 ägg, rumstempererade
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
4 äggulor
2 msk maizenamjöl
2 msk strösocker
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver

Fyllning:
5 dl vispgrädde
Drottningsylt

Dekoration:
500g lila marsipan
Florsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme.
  2. Fodra en springform och täck botten med bakplåtspapper, ca 22-24 cm i diametern.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
  4. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker, vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter (gör ett stickprov).

Vaniljkräm:

  1. Rör ner alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Detta kan ta sin lilla tid så ha tålamod.
  2. Låt vaniljkrämen svalna helt i rumstemperatur innan du använder den.

Blåbärsgrädde:

  1. Vispa upp 5 dl vispgrädde till fasta toppar.
  2. Rör sedan ner färska eller frysta blåbär och blanda lite snabbt med en slickepott.

Bygga och dekorera tårtan:

  1. När din tårtbotten svalnat skär du den i 3 lika stora delar.
  2. Ha först en botten som du täcker med drottningsylt.
  3. Sedan har du på nästa botten som du täcker med vaniljkrämen.
  4. Tillsist har du på din tredje tårtbotten som du täcker med ett generöst lager av blåbärsgrädde, se till att täcka runt hela tårtan.
  5. Knåda marsipanen så att den blir lite varm och enklare att jobba med.
  6. Kavla sedan ut marsipanen till ca 3mm tjock.
  7. Skär upp marsipanen i mitten (som i videon) om du vill ha en öppning i mitten för att dekorera med påskägg, annars kan du hoppa över det här steget.
  8. Täck sedan tårtan med marsipanen och släta ut ordentligt runt tårtan med händerna innan du skär bort överflödig marsipan.
  9. Dekorera med påskägg och pudra sedan på florsocker.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

en_GBEnglish