Princesstårta Cookie

Jag har suktat efter den virala Princesstårta cookien från SweetsbyCamilla sen jag först såg den! Då jag inte är i Sverige så har jag istället bakat min egen variant av den hemma. Jag gjorde en vaniljcookie som botten och toppade med hemmagjord vaniljkräm och hallonsylt. På toppen hade jag en bit marsipan och pudrade på med florsocker!

Ingredienser

Kakdeg:

200g smör (rumstempererat)

6 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 dl brunt farinsocker

2 ägg

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

 

Hallonsylt:

100g frysta hallon

1/2 dl syltsocker

1 tsk citronsaft

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

2 äggulor

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 msk florsocker

1 msk majsstärkelse

 

Topping:

Marsipanlock

Florsocker

Gör såhär:

Vaniljkräm:

  1. Gröp ur innehållet i vaniljstången och häll ner både vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills du får en tjock vaniljkräm.
  3. Häll över i en skål och täck med plastfolie.
  4. Låt vaniljkrämen svalna helt i kyl innan du toppar kakorna.

Hallonsylt:

  1. Koka upp samtliga ingredienser på medelhög värme i ca 5 minuter tills hallonen har smält helt.
  2. Häll över sylten i en liten skål och täck med plastfolie.
  3. Låt svalna helt innan du toppar kakorna med den.

Kakdeg:

  1. Vispa ihop ägg, strösocker, farinsocker och vaniljsocker krämigt.
  2. Tillsätt smöret och fortsätt vispa.
  3. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop till en jämn smet.
  5. Låt smeten stå i kylen i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme.
  7. Skopa upp degen med hjälp av en glasskopa och forma 10 lika stora kakbollar.
  8. Lägg fem kakor på varsin plåt täckt med bakplåtspapper.
  9. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-11 minuter.
  10. Låt svalna helt innan du toppar med en klick hallonsylt, vaniljkräm och en bit av marsipanlocket.
  11. Pudra kakorna med florsocker precis innan servering.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

en_GBEnglish