Princesstårta i glas

Ingen kan ju ha missat den trendande prinsesstårtan som serveras i portionsglas på Sturehof. Princesstårta är en svensk klassiker som förgyller alla festliga tillfällen.
När jag gör min prinsesstårta så är det viktigt att tårtbotten inte är torr och att den fylls med en mycket av det goda. En len hemmagjord vaniljkräm och hemmagjord hallonsylt! Grädden får det gärna vara lite mindre av dock.
Att servera denna klassiker i små portionsglas är ett genidrag och gör det lite roligare och lyxigare att äta. Dock smakar det ju faktiskt bara som en helt vanlig princesstårta fast lite lyxigare!
Det här receptet ger 12 portioner. Man kan med fördel frysa in tårtbottnarna och ta fram och montera i glas när man blir sugen på en bit princesstårta.

Ingredienser

Tårtbottnar:

2 ägg

1 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1/2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

 

Hallonsylt:

250g frysta hallon

2 dl syltsocker

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

2 dl mjölk

2 dl grädde

4 äggulor

1,5 msk majsstärkelse

4 msk florsocker

 

Montering:

5 dl vispgrädde

1 paket Marsipanlock

Florsocker att pudra med

Gör såhär:

Vaniljkräm:

  1. Skär upp vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna i en kastrull.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop.
  3. Ställ kastrullen på spisen på medelvärme och värm upp under konstant omrörning tills vaniljkrämen börjar tjockna.
  4. Häll upp vaniljkrämen i en glasburk med lock och låt stå i kylen och svalna innan användning.

Hallonsylt:

  1. Häll ner syltsocker och frysta bär i en kastrull och låt koka upp på medelvärme i ca 10 minuter.
  2. Låt svalna helt innan användning.

Tårtbottnar:

  1. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt (ca 15 minuter).
  2. Sikta sedan ner resterande ingredienser i 3 omgångar och vänd ner i smeten bara precis till allting gått ihop.
  3. Täck botten på en rund springform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Jag använde 6 små formar istället.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter på 175 grader.
  5. Ta ut och låt svalna upp och ner på ett galler.
  6. Låt kakan svalna helt innan du delar upp i tre lika stora delar. Om du använder små formar så delar du upp varje på två så du får totalt 12 små bottnar. Om du gör en stor tårtbotten så skär du upp de i lika stora delar som glasen.

Montering:

  1. Lägg en tårtbotten i botten av varje glas.
  2. Häll på en klick hallonsylt och en klick vaniljkräm.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar och häll på en klick högst upp i varje glas.
  4. Toppa med marsipan och pudra med florsocker.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

en_GBEnglish