Japansk Sockerkaka

En fluffig japansk sockerkaka som görs på en vispad maräng för att få den fluffiga konsistensen. Den här kakan är mycket saftigare än en klassisk svensk sockerkaka och inte lika söt i smaken. Den är godast att servera med vispad vanilj grädde och färska bär.

Ingredienser

5 äggulor

1 ägg

1/2 dl neutral olja

3/4 dl mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

 

5 äggvitor

1/2 citron (citronjuice)

1 1/2 dl strösocker

Gör såhär:

Börja med att vispa ihop mjölk och olja tills inga ränder från oljan syns

Tillsätt äggulorna och ägget och vispa till en jämn smet

Tillsätt sist vetemjölet

I en separat bunke har du i äggvitorna och citronsaften

Börja vispa på hög hastighet tills du ser stora bubblor, då tillsätter du 1/3 av sockret

Fortsätt vispa tills det blir ett vitt skum och tillsätt sedan 1/3 till

När marängen börjar bli fastare så tillsätter du sista 1/3 av sockret

Fortsätt vispa till en fast maräng

Blanda sedan ner ca 2 dl av marängen i den andra blandningen tills du har en jämn smet

Vänd sedan ner allting och vänd smeten tills allting gått ihop

Häll ner smeten i en springform med bakplåtspapper i botten

Grädda mitt i ugnen på 150 grader över och under värme i 1 h och 15-20 minuter i ett vattenbad

Ta ut från ugnen och ta loss från formen direkt

Servera med vispad grädde och färska bär

Dela det här receptet

Email

Se fler recept