En somrig variant på den klassiska italienska efterrätten tiramisu. Denna görs på ägg och mascarponekräm och kaffet byter jag ut mot en hemmagjord jordgubbssås. Man kan välja att toppa denna med kakao eller florsocker som jag gjorde här.
En somrig variant på den klassiska italienska efterrätten tiramisu. Denna görs på ägg och mascarponekräm och kaffet byter jag ut mot en hemmagjord jordgubbssås. Man kan välja att toppa denna med kakao eller florsocker som jag gjorde här.
1000g mascarponeost (4 pkt)
8 äggulor
6 äggvitor
2 dl strösocker + 1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver eller vaniljpasta
2 paket Savoiardi kex (40 st)
Jordgubbsås:
500g frysta jordgubbar
1 lime
3/4 dl strösocker
1 msk maizena (späd ut med lite vatten)
Garnering:
Färska Jordgubbar
Mynta
Florsocker
1. Koka upp jordgubbar, lime och strösocker tills jordgubbarna mjuknat
2. Häll sedan ner allting i en mixer och mixa till en slät sås
3. Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt maizena och koka upp igen under omrörning tills såsen tjocknat lite
4. Vispa upp äggvitorna till ett vitt skum
5. Tillsätt 2 dl strösocker och fortsätt vispa till ett vitt fast skum
6. I en annan bunke vispar du ihop mascarpone, äggulor, 1,5 dl strösocker, vaniljsocker och vanilj för hand
7. Vänd sedan försiktigt ner äggvitan i den andra bunken tills du har en klumpfri smet
8. Doppa halva kexen i jordgubbsåsen med den sockrade sidan nedåt och ha i botten på en form
9. Häll på lite mer sås, ett lager med skivade jordgubbar och sedan ett lager med mascarponekrämen
10. Repetera tills alla kex och all kräm är i formen
11. Toppa slutligen med skivade jordgubbar, myntablad & florsocker
Dela det här receptet