Saftiga kanelbullar i långpanna med kanel och äppelfyllning som toppas med en len frosting och salt kolasås. En riktig höstdröm!
Saftiga kanelbullar i långpanna med kanel och äppelfyllning som toppas med en len frosting och salt kolasås. En riktig höstdröm!
Bulldeg:
30 g jäst
2 dl mjölk, rumsvarm
7 dl vetemjöl
1 ägg
1/2 tsk salt
100g rumsvarmt smör
1/2 dl brunt farinsocker
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 Ägg till pensling
Kanelfyllning:
150g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
Äppelfyllning:
2 äpplen
1 msk kanel
1 msk farinsocker
Smör till stekning
Frosting:
200g färskost
50g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Kolasås:
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 dl vispgrädde
40g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
Kanelfyllning:
Blanda ihop alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan
Äppelfyllning:
Skala och skär upp äpplena i små tärningar
Smält smör i en stekpanna och häll ner äpplen, kanel och farinsocker
Stek på medelhög värme tills äpplena börjar mjukna
Deg:
Smula ner jästen i bunken och häll över mjölken
Blanda tills jästen löst upp sig
Tillsätt sedan alla ingredienser förutom smöret och arbeta ihop degen
Tillsätt sedan lite smör i taget och fortsätt arbeta degen tills allt är i
Kör degen i ca 10-15 minuter i degblandaren tills degen känns elastisk
Låt degen vila på ett mjölat bakbord i ca 20 minuter
Kavla ut degen till en rektangel och bre först på kanelfyllningen och sedan äppelfyllningen
Rulla försiktigt ihop på kortsidan till en rulle
Dela sedan upp degen i ca 15 lika stora bullar
Täck botten på en form med bakplåtspapper och placera bullarna bredvid varandra i formen
Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 2 timmar
Pensla bullarna med ägg och grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader i 25 minuter
Låt svalna helt innan du toppar med frosting och kolasås
Frosting:
Vispa ihop färskost, smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en fluffig kräm
Kolasås:
Blanda ihop vatten och socker i en kastrull så alla sockerkristallerba täcks av vatten
Ställ sedan kastrullen på medelhög värme och låt stå tills såsen får en gyllenbrun färg
(Rör INTE runt efter du lagt kastrullen på värmen)
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning
Tillsätt sedan lite smör i taget och rör runt tills allt har smält
Låt såsen puttra på låg värme i några minuter till innan du tillsätter saltet
Dela det här receptet