Kanelbullar med äpplen och kola

Saftiga kanelbullar i långpanna med kanel och äppelfyllning som toppas med en len frosting och salt kolasås. En riktig höstdröm!

Ingredienser

Bulldeg:

30 g jäst

2 dl mjölk, rumsvarm

7 dl vetemjöl

1 ägg

1/2 tsk salt

100g rumsvarmt smör

1/2 dl brunt farinsocker

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 Ägg till pensling

 

Kanelfyllning:

150g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk kanel

 

Äppelfyllning:

2 äpplen

1 msk kanel

1 msk farinsocker

Smör till stekning

 

Frosting:

200g färskost

50g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

Kolasås:

1 dl strösocker

1/2 dl vatten

1 dl vispgrädde

40g rumsvarmt smör

1/2 tsk salt

Gör såhär:

Kanelfyllning:

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan

 

Äppelfyllning:

Skala och skär upp äpplena i små tärningar

Smält smör i en stekpanna och häll ner äpplen, kanel och farinsocker

Stek på medelhög värme tills äpplena börjar mjukna

 

Deg:

Smula ner jästen i bunken och häll över mjölken

Blanda tills jästen löst upp sig

Tillsätt sedan alla ingredienser förutom smöret och arbeta ihop degen

Tillsätt sedan lite smör i taget och fortsätt arbeta degen tills allt är i

Kör degen i ca 10-15 minuter i degblandaren tills degen känns elastisk

Låt degen vila på ett mjölat bakbord i ca 20 minuter

Kavla ut degen till en rektangel och bre först på kanelfyllningen och sedan äppelfyllningen

Rulla försiktigt ihop på kortsidan till en rulle

Dela sedan upp degen i ca 15 lika stora bullar

Täck botten på en form med bakplåtspapper och placera bullarna bredvid varandra i formen

Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 2 timmar

Pensla bullarna med ägg och grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader i 25 minuter

Låt svalna helt innan du toppar med frosting och kolasås

 

Frosting:

Vispa ihop färskost, smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en fluffig kräm


Kolasås:

Blanda ihop vatten och socker i en kastrull så alla sockerkristallerba täcks av vatten

Ställ sedan kastrullen på medelhög värme och låt stå tills såsen får en gyllenbrun färg

(Rör INTE runt efter du lagt kastrullen på värmen)

Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning

Tillsätt sedan lite smör i taget och rör runt tills allt har smält

Låt såsen puttra på låg värme i några minuter till innan du tillsätter saltet

Dela det här receptet

Email

Se fler recept