Knäckig äppelpaj med inbakad vaniljkräm

Ingredienser

Pajdeg:
150g smör
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl strösocker

Till senare:

100g smör

1 dl ljus sirap

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk

2 dl vispgrädde
4 äggulor
2 msk majsstärkelse
4 msk florsocker

Fyllning:
1 stort äpple (Royal Gala)
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 msk farinsocker

Gör såhär:

Vaniljkräm:

  1. Om du använder vaniljstång så börjar du med att skära upp den på mitten och skrapa ur fröna. Ha ner både vaniljstång och frön i en kastrull.
  2. Häll ner grädde, mjölk, florsocker, äggulor och majsstärkelse och blanda ihop lite lätt.
  3. Värm sedan upp på låg värme på spisen under konstans omrörning tills vaniljkrämen tjocknat.
  4. Om du använder vaniljsocker så blandar du ner det i slutet.
  5. Låt vaniljkrämen svalna medan du förbereder pajen.

Paj:

  1. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare, behöver inte mixas fint utan endast tills smöret blandats ut.
  2. Tryck ut ca hälften av degen i botten på din form och 2 cm upp på kanten. Min form är 22cm.
  3. Hacka äpplet i tärningar och blanda ihop med farinsocker, kanel och kardemumma i en skål.
  4. Smält 100g smör och blanda ner i resten av pajdegen tillsammans med sirapen.
  5. Häll först ner vaniljkrämen på botten.
  6. Häll äpplen ovanpå och sist resterande pajdeg på toppen.
  7. Ringla på lite ljus sirap på toppen.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter.
  9. Låt pajen svalna lite och servera med vaniljglass eller ännu mer vaniljsås.
  10. Förvara pajen i kylen. Går även bra att frysa in.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish