Köttbullar i gräddsås och potatispuré

Denna svenska klassiker kan man inte få nog av. Mycket gräddsås är ett måste till mina köttbullar och hemmagjord pressgurka och rårörda lingon.

Ingredienser

Köttbullar:

500g nötfärs

1/2 gullök

1/2 dl ströbröd

1 ägg

1 dl vispgrädde

1 tsk dijonsenap

Salt

Kryddpeppar

 

Gräddsås:

5 dl vispgrädde

2 msk kalvfond

1 msk kinesisk soja

1 msk lingonsylt eller rårörda lingon

2 msk vetemjöl

Ev. Salt (smaka av)

 

Potatispuré:

800g potatis

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

100g smör

Vitpeppar

Salt

Gör såhär:

Gör såhär:

  1. Blanda ihop ströbröd och grädde och låt stå och svälla i 10 minuter.
  2. Hacka upp löken och stek i några minuter tills den mjuknat.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och rulla ihop till lika stora bollar.
  4. Stek köttbullarna i smör på medelhög värme tills de har en fin stekyta.
  5. Lägg köttbullarna på en tallrik.
  6. I samma stekpanna gör du gräddsåsen.
  7. Blanda ner vetemjöl i stekskyn och häll sedan ner resten av ingredienserna till gräddsåsen och låt koka upp på låg värme.
  8. Häll ner köttbullarna i såsen och låt småputtra i 10-15 minuter.

Potatispuré:

  1. Skala potatisen och lägg ner i en kastrull.
  2. Häll över vatten och salt och låt koka upp i 15 minuter.
  3. Värm upp mjölk och grädde.
  4. Krossa och vispa potatisen med hjälp av en visp.
  5. Häll ner lite av gräddblandingen i taget och fortsätt vispa.
  6. Häll sist ner smöret och vispa tills allting har smält.
  7. Häll sist ner vitpeppar och salt.
  8. Fortsätt vispa och blanda tills du har en len potatispuré.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept