Lahm Bi Ajeen ( Lahmacun)

Lahm Bi Ajeen eller Lahmacun är en tunn pizza med kryddig köttfärsblandning som kommer ursprungligen från Turkiet. Den är betydligt tunnare än en vanlig pizza och kan avnjutas som rulle fylld med grönsaker eller som den är med lite citron på och turkisk yoghurt till. Jag brukar göra fattoush eller tabbouleh vid sidan av eller en syrlig sidosallad. 

Ingredienser

Degen:

3 dl ljummet vatten

25g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst

3 msk rapsolja

Ca 1 kg vetemjöl

1 tsk salt

1 msk socker

 

Fyllning:

500g köttfärs

1 stor gullök

400g krossade tomater

1 dl hackad persilja

1 msk paprikapuré

1 msk tomatpuré

3/4 dl granatäppelsirap

0,5 dl olivolja

1 tsk Paprikapulver

1 tsk sumak

Salt & peppar

Gör såhär:

  1. Rör ut jästen med ljummet vatten, blanda sedan i oljan.
  2. Tillsätt övriga ingredienser till degen och knåda ordentligt. Tillsätt så mycket mjöl du behöver för att få en smidig och lättarbetad deg. Täck med plastpåse och låt jäsa i 30-45 min i rumstemperatur. ( Degen håller sig bra i kylen upp till 10 timmar.)
  3. Finhacka löken och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen.
  4. Lägg köttfärsröran i en finmaskig sil för att få bort överflödig vätska.
  5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela upp degen i lika stora bitar beroende på vilken storlek du vill ha på pizzorna.
  6. Kavla ut varje bit tunt och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  7. Tryck sedan ut köttfärsfyllning platt på varje bit med handen eller med hjälp av en sked. Snåla inte med fyllningen då den krymper en del i ugnen.
  8. Värm ugnen till 250 grader över och undervärme och grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  9. Servera tillsammans med yoghurt och en god syrlig sallad.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish