Lussekatter

Det viktigaste bakverket för mig inför advent, Lucia och jul är klassiska lussekatter. Ett tips är att alltid blötlägga saffran i vatten eller sprit minst 1-2 timmar innan bakning för att få ut så mycket saffransmak som möjligt.

Ingredienser

25g röd jäst (färsk)

200g smör (rumstempererat)

5 dl mjölk (rumstempererad)

2 dl socker

1 g saffran

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

Ca 13-14 dl mjöl

Ca 1 dl russin

Ägg till pensling

 

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl socker

Gör såhär:

Blötlägg russinen ca 1 timme innan bakning

Blötlägg även saffran i lite vatten ca 30 min innan

Smula jästen i en bunke och blanda ner hälften av mjölken tills den löst upp sig

Tillsätt sedan resten av mjölken, saffran, smör, socker, vaniljsocker och hälften av mjölet

Kör i din köksmaskin i några minuter innan du tillsätter resten av mjölet, saltet och sist russin

Kör degen i minst 15 minuter tills den släpper ifrån kanterna och känns elastisk

Tillsätt mer mjöl om det skulle behövas

Låt degen vila på ett mjölat bord i ca 5-10 minuter innan du kavlar ut och skär upp remsor

Forma sedan bullarna till önskad form och låt jäsa under duk i ca 2-3 timmar

Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader över och undervärme i ca 10 minuter

Pensla med sockerlag direkt när dem kommit ut från ugnen

Dela det här receptet

Email

Se fler recept