Det viktigaste bakverket för mig inför advent, Lucia och jul är klassiska lussekatter. Ett tips är att alltid blötlägga saffran i vatten eller sprit minst 1-2 timmar innan bakning för att få ut så mycket saffransmak som möjligt.
Det viktigaste bakverket för mig inför advent, Lucia och jul är klassiska lussekatter. Ett tips är att alltid blötlägga saffran i vatten eller sprit minst 1-2 timmar innan bakning för att få ut så mycket saffransmak som möjligt.
25g röd jäst (färsk)
200g smör (rumstempererat)
5 dl mjölk (rumstempererad)
2 dl socker
1 g saffran
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Ca 13-14 dl mjöl
Ca 1 dl russin
Ägg till pensling
Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl socker
Blötlägg russinen ca 1 timme innan bakning
Blötlägg även saffran i lite vatten ca 30 min innan
Smula jästen i en bunke och blanda ner hälften av mjölken tills den löst upp sig
Tillsätt sedan resten av mjölken, saffran, smör, socker, vaniljsocker och hälften av mjölet
Kör i din köksmaskin i några minuter innan du tillsätter resten av mjölet, saltet och sist russin
Kör degen i minst 15 minuter tills den släpper ifrån kanterna och känns elastisk
Tillsätt mer mjöl om det skulle behövas
Låt degen vila på ett mjölat bord i ca 5-10 minuter innan du kavlar ut och skär upp remsor
Forma sedan bullarna till önskad form och låt jäsa under duk i ca 2-3 timmar
Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader över och undervärme i ca 10 minuter
Pensla med sockerlag direkt när dem kommit ut från ugnen
Dela det här receptet