Lyxig Gräddtårta

Den godaste tårtan att servera till födelsedagar, midsommar eller andra högtider under sommaren. En lyxig gräddtårta fylld med färska jordgubbar, hemmagjord jordgubbssylt och vaniljkräm med mascarpone. Täckt med en len vaniljgrädde med färskost och toppad med färska jordgubbar.

Ingredienser

Tårtbotten:

3 ägg

50g smör

1 dl standardmjölk

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

 

Vaniljkräm:

3 dl mjölk

1 dl strösocker

1 stor vaniljstång

6 äggulor

1/2 dl majsstärkelse

50g smör, rumsvarmt

250g mascarpone (används senare)

 

Jordgubbssylt:

250g Frysta jordgubbar

2 dl Syltsocker

(Kokar upp enligt anvisningarna på syltsockerpaketet)

 

Philadelphiagrädde:

4 dl vispgrädde (40%)

200g Philadelphia Orginal

1,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpasta

Gör såhär:

Vaniljkräm:

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut vaniljfröna i en kastrull

Häll ner både innehållet och vaniljstången tillsammans med mjölken i en kastrull och koka upp

Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker i en skål

Ta upp vaniljstången ur kastrullen och släng

Häll ner mjölken i skålen med äggulor under omrörning

Häll sedan tillbaka allting i kastrullen och koka upp på medelhög värme under omrörning tills krämen tjocknat

Tag sedan bort vaniljkrämen från värmen och blanda ner smöret tills allting har smält

Häll sedan över vaniljkrämen i en burk med lock eller en skål täckt med plastfolie för att svalna

När vaniljkrämen stått i kylen minst en timme och svalnat helt så vispar du ihop den med mascarponen

 

Tårtbotten:

Smält smöret i en kastrull på låg värme och blanda ner mjölken

Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker riktigt vitt och pösigt

Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål

Sikta ner lite vetemjöl och vänd ner i äggsmeten

Häll sedan ner lite av smörblandningen och vänd ner i äggsmeten

Varva med vetemjöl och smör och vänd ner i smeten tills allting är väl blandat

Klä botten på en springform med bakplåtspapper och häll ner all smet

Grädda mitt i ugnen på 160 grader i 30 minuter

Testa med en sticka i mitten på kakan för att se om den är färdiggräddad

Om stickan kommer ut helt torr så är bottnarna klara annars kan dem behöva några minuter till

Låt svalna helt innan du skär upp bottnarna i tre lika stora delar

 

Philadelphiagrädde:

Använd kylskåpskall grädde och Philadelphiaost för bäst resultat

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till önskad konsistens

 

Montering av tårta:

Jag brukar spritsa ett lager av grädden på ytterkanten av botten innan jag lägger på fyllningen i mitten av varje botten

Jag har sylten på första lagret och vaniljkrämen på andra

Även gott att skära upp färska jordgubbar och ha på tillsammans med fyllningarna i varje lager

Sen täcker jag hela tårtan med grädde och toppar med färska jordgubbar

Dela det här receptet

Email

Se fler recept