Maldoum

Maldom är en syriansk gratäng med köttfärsbiffar som varvas med grönsaker som aubergine, zucchini, paprika och bakas i en tomatsås. En barndomsrätt som serverades mycket hemma hos oss och som tar mig tillbaka till barndomen!

Ingredienser

Biffarna
1 kg köttfärs
1 stor lök
1 dl persilja, finhackad
2 msk ströbröd
1 msk paprikapulver
1 tsk sju kryddor
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Grönsakerna:
2 aubergine
2 zucchini
5 stora potatisar
4 turkiska gröna paprikor
2 stora tomater

Tomatsås:
1 liter vatten
1,5 dl tomatpuré
2 buljongtärningar
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:

Blanda ihop alla ingredienser till biffarna (inte för länge). Forma sedan till tunna och platta biffar och ställ åt sidan.

Skiva aubergine, tomater, potatis, zucchini, paprika, lök och potatis i lika tjocka bitar.

Pensla aubergine, potatis och zucchini med olja och lägg på en stor ugnsplåt.

Värm ugnen till 175° och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Koka upp alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull.

Pensla sedan en stor ungsform med olja. Varva biffarna med grönsakerna i formen och häll sedan över tomatsåsen.

Baka mitt i ugnen i ca 50-60 min.

När grönsakerna känns mjuka är rätten klar. Känn med en sticka på potatisen.

Annars behöver den vara i ugnen lite till.

Serveras med ris och en sidosallad.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept