Mjuk Pepparkaka med brynt smör frosting

Något av det godaste att baka under jultiden är helt klart mjuk pepparkaka med en len frosting. Förutom att det doftar så otroligt gott i hemmet och skapar julstämning så är det ju så gott! Jag toppar min med en len mascarponekräm med brynt smör. För att göra den extra fin så har jag toppat med frystorkade hallon men färska lingon funkar också.

Ingredienser

Mjuk pepparkaka

150 gram smör

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker

4 dl mjöl

3 msk Santa Marias Pepparkakskrydda

1 tsk bikarbonat

2 dl filmjölk eller yoghurt

1 dl lingonsylt eller rårörda lingon

 

Brynt smörfrosting

200 g smör

2 dl florsocker

250 g mascarponeost

1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

1. Klä botten på en springform med bakplåtspapper, ca 20 cm på diametern.

2. Sätt ugnen på 175 grader över- undervärme.

3. Smält smöret och ställ det åt sidan.

4. Blanda samman mjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

5. Vispa ägg och socker vitt och poröst.

6. Rör ner de torra ingredienserna i ägg blandningen. Blanda fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.

7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter (tills en trästicka kommer ut torr i mitten av kakan). Ta ut kakan och vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.

 

Brynt smörfrosting

1. Bryn smöret och häll över i en bunke.Låt stelna ca 1 timme i kylen.

2. Vispa smöret med florsockret tills det är ljust och krämigt.

3. Tillsätt mascarpone och vanilj och vispa till en slät kräm och häll över kakan när den svalnat helt.

Toppa med Santa Marias stjärnanis, frystorkade hallon eller lingon.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept