Moules Frites

Ingredienser

1000 gram blåmusslor
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin, gärna fruktigt utan ekfatskaraktär
3 dl vispgrädde
0,5 krm vitpeppar
Smör att steka i
Hackad persilja

Gör såhär:

Skrapa och tvätta musslorna noga, släng döda musslor
Skala och hacka schalottenlök och pressa vitlök
Fräs lök och vitlök i smör någon minut utan att det tar färg
Tillsätt vin, låt koka någon minut
Lägg i musslorna och sätt på lock, låt koka i 3-4 minuter tills musslorna öppnat sig
Ta upp musslorna och lägg i en skål
Släng musslor som inte öppnat sig
Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.
Skölj och hacka persilja
Tillsätt grädde och persilja och koka upp
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp musslorna häll över det varma spadet på musslorna
(Ta ej med bottensatsen)
Strö över persiljan till servering

Pommes:
2 l vatten
1 msk ättiksprit 12 %
1 kg mjölig potatis
1 msk salt
frityrolja

Skala och skär upp potatisen i stavar
Koka potatisstavarna i vatten, ättiksprit och salt ca 8-10 minuter Potatisen ska inte spricka
Ta upp och låt torka på hushållspapper ca 20 minuter
Värm frityroljan till 160 grader
Fritera potatisarna ca 1-2 minuter
Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 minuter
Frys in en stund om du har tid
Värm oljan till 180 grader
Fritera potatisarna slutligen ca 3 minuter eller tills dem fått färg
Låt torka på papper och salta före servering

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish