Påsktårta

Ingredienser

Ingredienser tårtbotten:
• 4 ägg, rumstempererade
• 2 dl strösocker
• 1 dl vetemjöl
• 1 dl potatismjöl
• 2 tsk vaniljsocker

Ingredienser vaniljkräm:
• 1,5 dl vispgrädde
• 1,5 dl mjölk
• 4 äggulor
• 2 msk maizenamjöl
• 2 msk strösocker
• 1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver

Fyllning:
• 5 dl vispgrädde
• Drottningsylt

Dekoration:
• 500g lila marsipan
• Florsocker

Gör såhär:

• Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme
• Fodra en springform och täck botten med bakplåtspapper, ca 22-24 cm i diametern
• Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
• Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter (gör ett stickprov)

Vaniljkräm:
• Rör ner alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Detta kan ta sin lilla tid så ha tålamod.
• Låt vaniljkrämen svalna helt i rumstemperatur innan du använder den.

Blåbärsgrädde:
• Vispa upp 5 dl vispgrädde till fasta toppar
• Rör sedan ner färska eller frysta blåbär och blanda lite snabbt med en slickepott

Bygga och dekorera tårtan:
• När din tårtbotten svalnat skär du den i 3 lika stora delar
• Ha först en botten som du täcker med drottningsylt
• Sedan har du på nästa botten som du täcker med vaniljkrämen
• Tillsist har du på din tredje tårtbotten som du täcker med ett generöst lager av blåbärsgrädde, se till att täcka runt hela tårtan
• Knåda marsipanen så att den blir lite varm och enklare att jobba med
• Kavla sedan ut marsipanen till ca 3mm tjock
• Skär upp marsipanen i mitten (som i videon) om du vill ha en öppning i mitten för att dekorera med påskägg, annars kan du hoppa över det här steget
• Täck sedan tårtan med marsipanen och släta ut ordentligt runt tårtan med händerna innan du skär bort överflödig marsipan
• Dekorera med påskägg och pudra sedan på florsocker

Dela det här receptet

Email

Se fler recept