Saffranscheesecake med Vit Choklad

En krämig cheesecake med saffran och vit choklad som bakas i ugn. Den här kommer göra succé på julmiddagen och är väldigt enkel att förbereda. Jag brukar börja med den dagen innan så den får stå i kylen och sätta sig ordentligt över natten innan jag lägger på choklad ganachen. Det går även bra att förbereda den 1-2 veckor i förväg och förvara i frysen. Det här receptet ger ca 12 bitar och jag använder en form med diameter på 20 cm för att få en högre cheesecake.

Ingredienser

Botten:

15 digestivekex

50g smält smör

 

Cheesecake:

600g färskost (rumstempererad)

100g vit choklad

1 burk sötad kondenserad mjölk (397g)

1 tsk saffranspasta eller 1g saffran

3 ägg

1 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker

 

Topping:

Vit Chokladganache:

100g Vit Choklad

1/2 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Smält chokladen och ställ åt sidan
  2. Börja med att mixa kexen till ett fint smul
  3. Smält smöret och bland ner
  4. Tryck ut kexen i botten på en springform täckt med bakplåtspapper
  5. Ställ in i kylen under tiden
  6. Vispa ihop färskost, kondenserad mjölk, saffran, vaniljsocker och smält vit choklad till en jämn smet
  7. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop till en jämn smet
  8. Häll ner smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen på 160 grader, över och under värme i 40 minuter
  9. Ta ut och låt svala helt innan du ställer in i kylen
  10. Låt stå i kylen minst 5 timmar eller över natten
  11. Hacka chokladen till ganachen i små bitar och lägg i en värmetålig skål
  12. Värm upp grädden i en kastrull och ta bort från värmen precis innan det börjar koka
  13. Häll grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du börjar röra runt
  14. Blanda tills du har en helt slät ganache och låt svalna lite innan du häller den på cheesecaken

Dela det här receptet

Email

Se fler recept