Saffransgifflar

Dessa saffransgifflar har trendat på sociala medier de senaste månaderna och bakats en hel del den här julen.
Jag brukar köpa saffransgifflarna på Stora Bageriet varje år men aldrig bakat mina egna hemma förrän nu!
Jag använder samma deg som till mina vanliga lussebullar men formar de som gifflar och fyller med en smör och vanilj fyllning. Dessa gifflar är saftiga, mjuka och bara smälter i munnen!

Ingredienser

25g röd jäst (färsk)

100g smör (rumstempererat)

2 1/2 dl mjölk (rumstempererad)

1 dl strösocker

1 g saffran

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

Ca 7-8 dl mjöl

Ägg till pensling

Brynt Smör till pensling

 

Fyllning:

100g smör, rumstempererat

1 msk vaniljsocker

1/2 dl strösocker

1/2 dl brunt farinsocker

1 msk majsstärkelse

Gör såhär:

  1. Blötlägg saffran i lite vatten ca 30 min
  2. Smula jästen i en bunke och blanda ner hälften av mjölken tills den löst upp sig
  3. Tillsätt resten av mjölken, saffran, smör, socker, vaniljsocker och hälften av mjölet
  4. Kör i din köksmaskin i några minuter innan du tillsätter resten av mjölet och sist saltet
  5. Kör degen i minst 15 minuter tills den släpper ifrån kanterna och känns elastisk
  6. Ställ in degen i kylen ca 30 minuter
  7. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen tills den är helt slät
  8. Ta ut degen från kylen och låt vila på ett mjölat bord i ca 5 minuter innan du kavlar ut den till en stor rektangel
  9. Bre ut fyllningen på degen och vik sedan ihop degen 3 gånger på långsidan och se till att skarven är på undersidan
  10. Skär upp i ca 15 bitar (ca 6 cm på längden och 5 cm på bredden)
  11. Låt bullarna jäsa under duk i ca 2 timmar
  12. Förbered och börja bryna smöret när det är ca 20 minuter kvar av jästiden
  13. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader över och undervärme i ca 9-10 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg
  14. Pensla med brynt smör när de svalnat lite efter de kommit ut från ugnen

Dela det här receptet

Email

Se fler recept