Salted Caramel Cookies

Chocolate chip Cookies med daimbitar som är toppade med en salt karamellsås. Dessa kakor påminner om kolakakor men har en mjukare konsistens. Sältan lyfter fram och balanserar den söta smaken.

Ingredienser

200 g smör

1/2 dl strösocker

2 dl brunt farinsocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

2 pkt dubbel Daim

 

Kolasås:
1/2 dl vatten

2 dl strösocker

2 1/2 dl rumsvarm vispgrädde (40%)

75g rumsvarmt smör

Smaksättning: 1 tsk vaniljsocker eller lite flingsalt, funkar även bra med båda

Gör såhär:

Kolasås:
Häll ner vatten och strösocker i en tjockbottnad kastrull och blanda ihop så att sockret är helt blött innan du ställer kastrullen på värmen

Värm sedan upp sockret på medelhög värme tills det börjar få en gyllenbrun färg

Då tar du direkt bort kastrullen från värmen och tillsätter grädden i en tunn stråle under kraftig omrörning

Häll sedan ner smöret och ställ tillbaka på spisen på låg värme

Fortsätt blanda tills allt smör gått in i såsen och låt sedan kolasåsen småkoka i 1-2 minuter under fortsatt omrörning

Cookies:
Skär upp smöret i tärningar och låt det bli mjukt och rumstempererat

Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker och farinsocker krämigt

Häll ner smöret och vispa lite till

Blanda sedan ner vetemjöl, bikarbonat och salt

Häll sist ner hackade chokladen och blanda ihop

Ställ smeten i kylen i 30 minuter och sätt ugnen på 175 grader över och undervärme

Skopa upp smeten och rulla ihop till bollar

Lägg alla kakbollar på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills dem fått en gyllenbrun färg

Låt svalna helt innan du toppar med kolasåsen

 

 

Dela det här receptet

Email

Se fler recept