Chocolate chip Cookies med daimbitar som är toppade med en salt karamellsås. Dessa kakor påminner om kolakakor men har en mjukare konsistens. Sältan lyfter fram och balanserar den söta smaken.
Chocolate chip Cookies med daimbitar som är toppade med en salt karamellsås. Dessa kakor påminner om kolakakor men har en mjukare konsistens. Sältan lyfter fram och balanserar den söta smaken.
200 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 pkt dubbel Daim
Kolasås:
1/2 dl vatten
2 dl strösocker
2 1/2 dl rumsvarm vispgrädde (40%)
75g rumsvarmt smör
Smaksättning: 1 tsk vaniljsocker eller lite flingsalt, funkar även bra med båda
Kolasås:
Häll ner vatten och strösocker i en tjockbottnad kastrull och blanda ihop så att sockret är helt blött innan du ställer kastrullen på värmen
Värm sedan upp sockret på medelhög värme tills det börjar få en gyllenbrun färg
Då tar du direkt bort kastrullen från värmen och tillsätter grädden i en tunn stråle under kraftig omrörning
Häll sedan ner smöret och ställ tillbaka på spisen på låg värme
Fortsätt blanda tills allt smör gått in i såsen och låt sedan kolasåsen småkoka i 1-2 minuter under fortsatt omrörning
Cookies:
Skär upp smöret i tärningar och låt det bli mjukt och rumstempererat
Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker och farinsocker krämigt
Häll ner smöret och vispa lite till
Blanda sedan ner vetemjöl, bikarbonat och salt
Häll sist ner hackade chokladen och blanda ihop
Ställ smeten i kylen i 30 minuter och sätt ugnen på 175 grader över och undervärme
Skopa upp smeten och rulla ihop till bollar
Lägg alla kakbollar på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills dem fått en gyllenbrun färg
Låt svalna helt innan du toppar med kolasåsen
Dela det här receptet