Semlor

Klassiska semlor som på bageri. Mina favorit semlor köper jag alltid på Lillebros Bageri i Stockholm. Jag tycker att de har en saftig bulle med mycket kardemumma, en perfekt mandelmassa och len och krämig grädde. Jag försökte efterlikna deras när jag bakade mina egna semlor hemma.

Ingredienser

Vetedeg:

25 g jäst

2 1/2 dl rumsvarm mjölk 3%

1 ägg

75 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

3 tsk nystött kardemumma

½ tsk salt

7 – 8 vetemjöl

 

Pensling:

1 ägg

1 msk vatten

1 krm salt

Rostad mandelmassa:

100g mandlar

2 äggvitor

2 dl florsocker

1 dl vispgrädde

1/2 dl mjölk (endast om du vill ha en lösare konsistens)

 

Topping:

Florsocker

Vispgrädde

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen löst upp sig helt.
  2. Häll i smör, ägg, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg.
  3. Häll på sista mjölet ihop med saltet.
  4. Arbeta degen i en köksassistent minst 10 minuter tills degen är elastisk och blank, då slipper du använda så mycket mjöl vid utbaket.
  5. Häll ut degen och dela i 15 bitar. Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek på en plåt med bakplåtspapper i ca 2 timmar under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme. Vispa ihop ägg med mjölk och salt, pensla bullarna och grädda i ca 8-10 minuter till dom är gyllenbruna.
  7. Låt bullarna svalna helt innan du fyller med mandelmassa och toppar med grädde.

Mandelmassa:

  1. Lägg mandlarna på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i 10 minuter på 200 grader. (Hoppa över det här steget om du inte vill ha en så nötig smak)
  2. Mixa sedan samtliga ingredienser i en matberedare tills du har önskad konsistens på mandelmassan. Minska mängden mjölk eller lägg till berodde på vilken konsistens du vill ha.

Tips för en luftig och len grädde:

  1. Använd grädde med så hög fettprocent som möjligt, helst 40%.
  2. Använd kylskåpskall grädde.
  3. Vispa på låg hastighet.
  4. Jag brukar tillsätta lite vaniljsocker och florsocker i min grädde innan jag börjar vispa.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept