Semmelgifflar

Ingredienser

25 g jäst

1 1/2 dl rumsvarm mjölk 3%

1 ägg

50 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl strösocker

1 msk mortlad kardemumma

½ tsk salt

7 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

 

Fyllning:

Rostad mandelmassa:

100g mandlar

2 äggvitor

2 dl florsocker

1 dl vispgrädde

1/2 dl mjölk (endast om du vill ha en lösare konsistens)

 

Topping:

Florsocker

Vispgrädde

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blivit upplöst.
  2. Häll i smör, ägg, strösocker, kardemumma och hälften av mjölet och arbeta ihop till en kletig deg.
  3. Häll på resterande mjöl och saltet.
  4. Arbeta degen i en köksassistent minst 15 minuter tills degen är elastiskt och blank.
  5. Häll ut degen och dela i två.
  6. Platta ut till en rektangel och kavla ut till en stor rektangel.
  7. Bre på fyllningen och vik sedan degen två gånger uppifrån och ner. Dela upp i ca 6 cm breda gifflar (Viktigt att de är breda annars kan de falla omkull vid jäsning).
  8. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek på en plåt med bakplåtspapper i ca 2 timmar under bakduk.
  9. Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg.
  10. Sätt ugnen på 225 grader och grädda gifflarna i 8 minuter.
  11. Toppa med vispad grädde och florsocker.

Mandelmassa:

  1. Lägg mandlarna på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i 10 minuter på 200 grader. (Hoppa över det här steget om du inte vill ha en så nötig smak)
  2. Mixa sedan samtliga ingredienser i en matberedare tills du har önskad konsistens på mandelmassan. Minska mängden mjölk eller lägg till berodde på vilken konsistens du vill ha.

Tips för en luftig och len grädde:

  1. Använd grädde med så hög fettprocent som möjligt, helst 40%.
  2. Använd kylskåpskall grädde.
  3. Vispa på låg hastighet.
  4. Jag brukar tillsätta lite vaniljsocker och florsocker i min grädde innan jag börjar vispa.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish