Solbullar med vaniljkräm

Fluffiga solskensbullar fyllda med vaniljkräm. En härlig klassiker som går hem hos de flesta! Smakar som mjuka munkar fast utan fritering och är doppade i smör och socker. Du kanske känner igen denna bulle som solskensbulle, sockerbulle, krämbulle eller pariserbulle? Kärt barn har många namn!

Ingredienser

50 g jäst

4 dl mjölk, rumsvarm

1 ägg

1 dl strösocker

12 dl vetemjöl

2 tsk kardemumma

125 g smör, rumsvarmt

½ tsk salt

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

2 dl mjölk

2 dl grädde

4 äggulor

1,5 msk majsstärkelse

4 msk florsocker

 

Pensling och garnering:

1 ägg

1 msk smör, smält

½ dl strösocker

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken, rör om tills jästen är löst.
  2. Tillsätt ägg, socker, smöret och hälften av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Häll ner saltet och arbeta degen ytterligare någon minut.
  4. Dela degen i två delar, forma till längder. Skär varje längd i ca 16 bitar. Rulla till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1-1,5 h.
  6. Gör en fördjupning i varje bulle och spritsa vaniljkrämen i fördjupningarna.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 8 min tills de har en gyllenbrun färg.
  8. Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker.

Vaniljkräm:

  1. Skär upp vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna i en kastrull.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop.
  3. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills vaniljkrämen tjocknar.
  4. Låt svalna helt innan du fyller bullarna.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept