Sommarbullar med Vaniljkräm

Riktigt somriga vaniljbullar som är fyllda med vaniljkräm och toppade med färska jordgubbar. Det här receptet ger saftiga bullar som smälter i munnen.

Ingredienser

5 dl mjölk

150g smör, rumsvarmt

50g färsk röd jäst

1 ägg

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

2 msk malen kardemumma

12-13 dl vetemjöl

1 ägg (+ lite salt och vatten ) till pensling

Fyllning:

200g smör, rumsvarmt

1 tsk vaniljpasta

1 dl brunt farinsocker

Vaniljkräm:

2 äggulor

1 dl strösocker

2 msk majsstärkelse

2 dl mjölk

20 gram smör

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk vaniljpasta

Sockerlag:

1 dl vatten

1 dl strösocker

Gör såhär:

Börja med vaniljkrämen

Koka upp mjölken i en kastrull

Blanda ihop strösocker, vaniljpasta, äggula och majsstärkelse i en skål

Blanda ner mjölken och häll sedan tillbaka allting i kastrullen

Koka upp under omrörning tills krämen tjocknat

Blanda sist ner smör och vaniljsocker

Låt krämen svalna lite och frys sedan in i små formar eller klicka ut på ett bakplåtspapper

Fyllning:

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan

Bulldeg:

Smula ner jästen i din bunke och häll över mjölk, kardemumma, strösocker, vaniljsocker, ägg och salt och blanda ihop tills jästen har löst upp sig helt

Tillsätt lite i taget av smöret och blanda ner

Tillsätt sedan lite i taget av mjölet och arbeta degen i din köksassistent tills degen släpper ifrån kanterna och känns elastisk

Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord till en stor rektangel

Kavla ett treslag, det vill säga att du kavlar ut degen till en väldigt avlång rektangel brer på fyllningen och viker den två gånger in mot mitten så att det bildas tre lager

Skär sedan degen i lika stora remsor, tvinna dem och rulla sedan ihop till en bulle

Lägg bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och täck varje plåt med en bakduk

Låt jäsa i 1,5-2 timmar

Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme

Blanda ihop ägg, lite salt och vatten och pensla bullarna

Tryck sedan försiktigt in ett hål i varje bulle och tryck ner en bit av den frysta vaniljkrämen i varje

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-9 minuter eller tills dem fått en fin gyllenbrun färg

Pensla bullarna med sockerlagen direkt när dem kommit ut ur ugnen

Dela det här receptet

Email

Se fler recept