Sommarbullar med Vaniljkräm

Riktigt somriga vaniljbullar som är fyllda med vaniljkräm och toppade med färska jordgubbar. Dessa sommarbullar är den perfekta kombinationen av sötma och fyllning, vilket gör dem till ett utmärkt val för alla som älskar att baka och njuta av sommarens alla smaker.
För extra sommarkänsla kan du toppa dem med florsocker och färska jordgubbar.
Perfekta till kaffet en solig morgon eller till picknicken i parken. Dessa sommarbullar kommer garanterat sätta guldkant på dagen.

Ingredienser

5 dl mjölk

150g smör, rumsvarmt

50g färsk röd jäst

1 ägg

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

2 msk malen kardemumma

12-13 dl vetemjöl

1 ägg (+ lite salt och vatten ) till pensling

Fyllning:

200g smör, rumsvarmt

1 tsk vaniljpasta

1 dl brunt farinsocker

Vaniljkräm:

2 äggulor

1 dl strösocker

2 msk majsstärkelse

2 dl mjölk

20 gram smör

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk vaniljpasta

Sockerlag:

1 dl vatten

1 dl strösocker

Gör såhär:

Vaniljkräm:

  1. Koka upp mjölken i en kastrull.
  2. Blanda ihop strösocker, vaniljpasta, äggula och majsstärkelse i en skål.
  3. Blanda ner mjölken och häll sedan tillbaka allting i kastrullen.
  4. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknat.
  5. Blanda sist ner smör och vaniljsocker.
  6. Låt krämen svalna lite och frys sedan in i små formar eller klicka ut på ett bakplåtspapper.

Fyllning:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan.

Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i din bunke och häll över mjölk, kardemumma, strösocker, vaniljsocker, ägg och salt, blanda ihop tills jästen har löst upp sig helt.

  2. Tillsätt lite i taget av smöret och blanda ner.
  3. Tillsätt lite i taget av mjölet och arbeta degen i din köksassistent tills degen släpper från kanterna och känns elastisk.
  4. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord till en stor rektangel.
  5. Kavla ett treslag, det vill säga att du kavlar ut degen till en väldigt avlång rektangel brer på fyllningen och viker den två gånger in mot mitten så att det bildas tre lager.
  6. Skär degen i lika stora remsor, tvinna dem och rulla sedan ihop till en bulle. (Jag fick 22 bullar)
  7. Lägg bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och täck varje plåt med en bakduk.
  8. Låt jäsa i 1,5-2 timmar.
  9. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme.
  10. Blanda ihop ägg, lite salt och vatten och pensla bullarna.
  11. Tryck sedan försiktigt in ett hål i varje bulle och tryck ner en bit av den frysta vaniljkrämen i varje.
  12. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-9 minuter eller tills dem fått en fin gyllenbrun färg.
  13. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när dem kommit ut ur ugnen.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish