5 dl mjölk
150g smör, rumsvarmt
50g färsk röd jäst
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 msk malen kardemumma
12-13 dl vetemjöl
1 ägg (+ lite salt och vatten ) till pensling
Fyllning:
200g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljpasta
1 dl brunt farinsocker
Vaniljkräm:
2 äggulor
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
2 dl mjölk
20 gram smör
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk vaniljpasta
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker
Börja med vaniljkrämen
Koka upp mjölken i en kastrull
Blanda ihop strösocker, vaniljpasta, äggula och majsstärkelse i en skål
Blanda ner mjölken och häll sedan tillbaka allting i kastrullen
Koka upp under omrörning tills krämen tjocknat
Blanda sist ner smör och vaniljsocker
Låt krämen svalna lite och frys sedan in i små formar eller klicka ut på ett bakplåtspapper
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan
Bulldeg:
Smula ner jästen i din bunke och häll över mjölk, kardemumma, strösocker, vaniljsocker, ägg och salt och blanda ihop tills jästen har löst upp sig helt
Tillsätt lite i taget av smöret och blanda ner
Tillsätt sedan lite i taget av mjölet och arbeta degen i din köksassistent tills degen släpper ifrån kanterna och känns elastisk
Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord till en stor rektangel
Kavla ett treslag, det vill säga att du kavlar ut degen till en väldigt avlång rektangel brer på fyllningen och viker den två gånger in mot mitten så att det bildas tre lager
Skär sedan degen i lika stora remsor, tvinna dem och rulla sedan ihop till en bulle
Lägg bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och täck varje plåt med en bakduk
Låt jäsa i 1,5-2 timmar
Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme
Blanda ihop ägg, lite salt och vatten och pensla bullarna
Tryck sedan försiktigt in ett hål i varje bulle och tryck ner en bit av den frysta vaniljkrämen i varje
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-9 minuter eller tills dem fått en fin gyllenbrun färg
Pensla bullarna med sockerlagen direkt när dem kommit ut ur ugnen
Dela det här receptet